top of page
  • Foto van schrijverzenitpat

3 tips voor een succesvolle gedragsverandering!

2021 is gestart en laat ons hopen dat dit jaar voor ons allen terug een 'normaal' jaar mag worden. Met de start van het nieuwe jaar, is het ook weer tijd om de 'goede voornemens' uit de kast te halen. Elk jaar opnieuw een mooi lijstje van wensen en doelstellingen!

Of toch niet... want blijkbaar wordt minder dan 10% van deze 'goede voornemens' effectief gerealiseerd... Een duidelijk bewijs dat 'gedragsverandering' niet zo vanzelfsprekend is en door de meesten van ons fel wordt onderschat.

3 tips om voornemens in realiteit om te zetten:

  1. Focus in jouw actieplan op de cirkel van invloed én op de kleine stapjes!

We zijn goede planners, maar slechte doeners... Hou daarom steeds de focus op het proces, op wat jezelf kan en wat jezelf in de hand hebt. Weersta aan de directe verleiding door jouw doelstellingen op te delen in 'kleine stapjes'. Focus elke dag op dit 'kleine stapje' voorwaartst en geniet ook van de dagelijkse succesjes! Visualisatie en imaginatie kunnen dit proces versterken.


2. Pas jouw omgeving aan en zorg voor structuur!

Creëer een ondersteunende omgeving en zorg voor een vaste en duidelijke structuur. Deze elementen dragen actief bij tot succesvolle verandering. Reken niet teveel op jouw wilskracht, maar hou je mentaal scherp door verleidingen te vermijden en terug te vallen op een gerichte en duidelijke structuur.


3. Reflecteer, leer en wees dankbaar!

Stel dagelijks actieve vragen en 'stel vast' en 'leer'. Via deze vragen achterhaal je het 'waarom'. Hoe komt het dat er iets niet lukt? Hoe komt het dat je aan een bepaalde verleiding niet kon weerstaan? Via deze actieve vragen, kan je snel en gericht jouw veranderingsproces volgen en bijsturen waar nodig. Wees dankbaar voor de lessen, wees dankbaar voor de ervaring!


Realiseer de verandering en zet je voornemens om in daden! Geniet van het resultaat!

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page