top of page

Vitaliteitsbatterijen voor de sporter

Gerichte aandacht voor onze 4 vitaliteitsbatterijen is een essentieel element in het bereiken van onze sportieve doelstellingen. Besteed aandacht aan elke batterij want eens er eentje volledig plat is of volledig crasht, betekent dit vroeg of laat een totale crash…

Een specifiek probleem in de energievoorziening kan je niet compenseren met alle energie weg te trekken uit een andere batterij (als uitlaatklep kan dit even, maar op lange termijn werkt dit niet). Een energielek of storing in de energievoorziening, moet je oplossen in de zone (batterij) waar de storing zich situeert. Andere batterijen kunnen hier zorgen voor extra energie, maar een gerichte aanpak is noodzakelijk om jouw continuïteit te verzekeren.

Een korte sportgerichte vertaling van de belangrijkste energie-elementen voor prestaties

  • Fysiek/functioneel

Training: essentieel is hier een goed evenwicht tussen belasting en rust – de opbouw (winst) maak je tijdens de recuperatie/rust en op basis van de voorafgaande prikkels.

  • Volg de schema’s (continuïteit en consistentie)

  • Hou rekening met aangegeven belasting (zones – gevoel - duur – intensiteit)

  • Recuperatiemomenten zijn een essentieel element van de training

Voeding: kies voor een gevarieerde en gezonde voeding! Pas deze ook aan afhankelijk van trainingsmomenten/perioden – voeding speelt een heel belangrijke rol in ‘herstel’ en een essentieel element in het dagelijks leven. Bij zware trainingen maakt passende voeding tijdens en na training een belangrijk verschil. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker die voedingsaspect.

Rust/slaap: de noodzakelijke factor om je trainingsarbeid om te zetten in ‘groei’, ‘winst’, ‘opbouw’. Voldoende slaap is zeer individueel afhankelijk maar voor elk van ons een ‘must’ om ons lichaam te laten herstellen! Bij zware trainingsdagen is slaap een absolute noodzaak.

  • Mentaal/Intellectueel

Concentratie/focus: de factor waarmee je op training en zeker op wedstrijd het verschil maakt. Deze zorgt voor een optimale aansturing van de spieren, regeling van de ademhaling/ontspanning en eens in ‘DE ZONE’ ben je in staat jezelf te overtreffen. Dit wordt veel meegenomen tijdens de trainingsmomenten omdat het absoluut geen evidentie is, het vraagt inspanning/training om dit te leren. Hiermee maak je echter veelal het verschil.

Mentale veerkracht/omgaan met stress: ook dit is niet evident, maar te trainen. Zonder training lukt het echter niet dit toe te passen op momenten van ‘rood alarm’. Technieken die het positieve denken kunnen ondersteunen zijn: ademhaling, visualisatie, medidatie,…

Zelfsturing: discipline – drive – determination. Sturing van gedrag, gedragsverandering, is een bijzonder moeilijke opgave. Maak voor jezelf een concreet actieplan gericht op gedrag (wat wil je jezelf zien doe?). Pas jouw leefomgeving aan (gedragswijziging zonder aanpassing of betrokkenheid van jouw onmiddellijke omgeving is nagenoeg onmogelijk) en focus op het leerproces (dus niet op het resultaat, wel op het leerproces en geef jezelf de tijd)

  • Sociaal/emotioneel

Stel vast (oordeel en veroordeel niet): wij zijn opgegroeid en leven in een dagelijkse oordelende/veroordelende maatschappij waar polarisering alleen maar lijkt toe te nemen. Laat dit alles los voor jezelf en anderen, maar in de eerste plaats voor jezelf. Leer in de spiegel kijken, leer te reflecteren en zaken vast te stellen. De vaststelling kan aanleiding zijn tot een gerichte actie!

Aanvaarding: iets waar we het allemaal bijzonder moeilijk mee hebben… echter een essentieel element voor de oplossing van vele issues… Slechts wanneer we iets helemaal ‘aanvaard’ hebben, vinden we de rust en de energie om gerichte positieve actie te ondernemen. Zolang we iets niet hebben aanvaard, blijven we ons verzetten, vluchten of vechten… een proces dat bijzonder veel energie vraagt.

Verbinding: zorg voor verbinding! Verbinding met respect voor jouw eigenheid en deze van de andere. Verbinding, samen op weg richting een doel,… is een zeer belangrijke energieleverancier. Een interessante tool in deze verbinding is ‘geweldloze communicatie’.

  • Zingeving/Authenticiteit

Waarden: ontdek, herken en beleef jouw eigen waarden. Blijf hier steeds trouw aan en zorg dat deze ‘matchen’ met jouw dagelijks leven en functioneren.

Levensvuur: ontdek, herken en leer wat jou in beweging zet. Van wat krijg je onmiddellijk ‘tonnen’ energie, waar worden alle batterijtjes onmiddellijk opgeladen van? Het ontdekken en herkennen van jouw levensvuur zorgt ervoor dat je steeds over een stevige waakvlam beschikt die je beschermt en verwarmt in ‘barre tijden’.

Talenten: ontdek en ontwikkel jouw talenten! Maak je los van ‘verwachtingen’, ‘verplichtingen’, de levensrush en neem tijd voor het verzilveren van je eigen talenten op welk vlak dan ook. Geef ruimte aan jezelf, wees bewust en durf te kiezen. Zet de automatische piloot op ‘off’ en de ‘authenticiteit’ op ‘on’.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page