top of page

Waarom goede voornemens niet werken!!!

Zoals reeds aangegeven heeft nagenoeg wel iedereen een 'goed voornemen' voor het nieuwe jaar en is iedereen er vast van overtuigd het dit jaar, anders en beter aan te pakken👍👍👍

Helaas, helaas,... jammer genoeg blijkt geen 10% van deze voornemens gerealiseerd te worden.

Willen we dit dan echt?

Hoe komt het dan dat het niet lukt?

Het grootste probleem ligt in het feit dat het nagenoeg steeds een theoretisch gegeven blijft (ook veelal vrij abstract). Het is een voornemen, een doel in ons hoofd, maar de concrete praktische uitwerking blijft uit.

Wil je slagen, dan is het noodzakelijk om aan dit voornemen een concreet actieplan te koppelen of anders gezegd: ”maak van jouw doelen, concrete gedragingen”.

Een aantal vragen om je vooraf te stellen:

  • Wat ga je ”anders” doen of gewoon wat ga je doen?

  • Wanneer ga je dit doen?

  • Met wie ga je dit doen?

  • Hoe ga je dit doen?

  • Welke hulp of van wie heb je hierbij hulp nodig?

  • Hoe ga je jouw ”nieuwe gedrag” inpassen in jouw huidige leefomgeving?

Vraag ondersteuning aan jouw omgeving (thuisomgeving en werkomgeving)!

Ons gedrag wordt heel sterk bepaald door onze omgeving, dus als we ”nieuw gedrag” willen ontwikkelen of ons gedrag willen ”veranderen” is het meestal noodzakelijk om ook onze omgeving te veranderen.

Aanpassingen in jouw dagelijkse leefomgeving zullen noodzakelijk zijn om jouw voornemen te laten slagen!

Een derde belangrijke factor is het ”leerproces”! Zie jouw voornemen, jouw doelstelling als een proces en hou de focus op het verloop van dit proces.

Om dit succesvol te laten verlopen is dagelijkse reflectie een ”must”. Neem elke dag 10 minuutjes de tijd om even terug te kijken op jouw dag, het concretiseren van jouw voornemen en de valkuilen te ontdekken waar je tegenaan loopt.

Oordeel niet! Stel vast, aanvaard was is, leer hieruit en pas jouw ”gedragsactieplan” aan. Dit is een continu proces, geef jezelf de tijd en hou de focus op het ”PROCES”!

Gedragsverandering is niet gemakkelijk en duurt gemiddeld 66 dagen met een minimum van 18 dagen en een maximum van 254 dagen afhankelijk van persoon, welke gedragsverandering en omstandigheden.

In coachingtrajecten ligt onze volledige focus op het ”proces” waarbij we niet alleen werken op gerichte en bewuste sturing van het gedrag, maar waarbij we ook het ”onderbewuste” het hele proces actief mee laten ondersteunen.

Een gedragsactieplan gestuurd vanuit een sterk bewustzijn en gekoppeld aan de kracht van het onderbewuste, is de garantie voor een succesvol traject!

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page