top of page

Angst: 'fight or flight response'

De ‘fight or flight response’ is een gekend verdedigingsreactie als er acuut gevaar dreigt. Als gevolg van dit gevaar ontstaat er hevige angst of stress waardoor het lichaam een grote hoeveelheid adernaline en cortisol gaat aanmaken.

Dit betekent dat ons lichaam helemaal klaar is voor ‘actie’ (verhoogde bloeddruk en hartritme, spieren staan gespannen, onze zintuigen ‘op scherp’ en zelfs onze pijndrempel wordt hoger door productie van endorfines).

Van zodra het gevaar geweken is zal ons lichaam de balans herstellen door de productie van endorfines en dopamine. Deze zorgen voor een positief gevoel soms euforisch gevoel.

Wanneer je leert jouw angst/stress te kanaliseren en om te zetten in positieve actie, verhoog je in spectaculaire mate jouw mogelijkheden. Het is een gekend fenomeen bij ‘extreem sporters’. Hun geheim ligt in het feit dat zij zich hierin trainen. Zij hebben wel degelijk angst, maar gebruiken deze om hun grenzen te verleggen. Het ‘uit hun comfortzone’ treden is een absolute voorwaarde om beter te worden. Misschien verrassend, maar de meeste extreem sporters geven wel degelijk toe angst te hebben. Ze maken echter het verschil in de manier waarop ze ermee omgaan en steeds weer (keer op keer) de angst gebruiken om hun grenzen te verleggen.

Deze angst zorgt er ook voor dat ze in een staat van ‘opperste concentratie’ verkeren en helemaal één worden met de actie! Deze flowervaring en de fysiologische lichamelijke reactie zorgen ook steeds weer voor een ‘kick’!

Leer jouw angsten te ontdekken en te aanvaarden. Ervaar jouw angsten, kanaliseer ze en gebruik ze voor het leveren van een fysieke en mentale ‘topprestatie’!

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page