top of page

De kracht van ons brein

De ongelooflijke kracht van ons brein: een verborgen of toch nog onbekende kracht in ‘werk’, ‘sport’ en ‘leven’ of te eenvoudige en voor de hand liggende krachtbron?

Regelmatig lees je dat een prestatie wordt bepaald door 50% fysieke en 50% mentale factoren. Hoe komt het dan dat bijna 95% van de tijdsinvestering gaat naar training van fysieke factoren (conditie, techniek, taktiek,…) en er meestal geen tijd wordt besteed aan het mentale aspect in de dagdagelijkse training?

Nog steeds wordt ‘mental coaching’ en eigenlijk meer algemeen ‘persoonlijke coachingtrajecten’ gelinkt aan ‘problemen’, ‘blokkages’ of ‘beperkingen’. Of dit wordt gezien als iets wat is voorbehouden voor sporters op een ‘hoger niveau’ (topsporters, profteams,…).

Iedereen vindt het normaal wanneer we een sportieve prestatie willen neerzetten, we gaan ‘trainen’ en ‘oefenen’. De algemene trainingsprincipes (overload, supercompensatie, specificiteit, reversibiliteit en verminderde meeropbrengst) zijn ook door velen gekend.

Ons brein is onze grootste kracht en is eigenlijk eenvoudig en perfect te trainen. Ook hier is ‘oefenen, oefenen, oefenen,…’ een bepalende factor richting succes, maar hierin wordt meestal weinig tot geen tijd geïnvesteerd.

Nochtans zorgt de training van onze mentale krachtbron er niet alleen voor dat we veel beter presteren, maar vooral, dat we terug ‘de dirigent’ kunnen worden van ons eigen leven. Dit bevordert het geluksgevoel en laat ons ook toe om ‘de beste versie van onszelf’ te worden of ons ‘mooiste leven’ te leven.

Enkele items die in dit mentale trainingsproces aan bod komen:

· Doelen stellen (verschil tussen resultaat-, prestatie- en procesdoelen)

· Passie – motivatie – zelfdiscipline

· Mentale veerkracht en het geluksgevoel

· Concentratie – focus – flow

· Visualisatie

· Controle van het spanningsniveau (spierrelaxatie, ademhalingsoefeningen,…)

· Gedachtentraining (overtuigingen – actiedenken)

· Mentaal plan

Er zijn vele voorbeelden van de ‘ongelooflijke mentale kracht’. Het verhaal van team Hoyt blijft voor mezelf een ‘toppertje’: https://www.youtube.com/watch?v=BaZwpD1Paag

Rich Roll: ‘when you believe you’ve reached your absolute limit, you’ve only tapped into about 40 percent of what you’re truly capable of. The barrier isn’t the body. It’s the mind!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page