top of page

'Doelen stellen', pas op voor de valkuil!

Een doel hebben in je leven zorgt voor zingeving, dynamiek, motivatie en ‘beleving’!

In vele boeken worden 'doelstellingen' beschreven als een essentiële factor voor een ‘gelukkig’ (tevreden) leven. En inderdaad, doelen geven ‘richting’ aan jouw dagelijks functioneren en zorgen voor vooruitgang en ontwikkeling. Ze stuwen ons voort op weg naar het realiseren van professionele of sportieve ambities en spelen ook een belangrijke rol in ons privéleven.

Het bereiken van een doel, geeft je dan weer een ‘boost van energie’, stimuleert je zelfvertrouwen en zorgt voor een gevoel van voldoening.

Er zijn echter ook 2 grote gevaren verbonden aan ‘doelen stellen’.

Een eerste belangrijke valkuil is dat we teveel zijn we gericht op prestatiedoelen en/of resultaatdoelen. Veel belangrijker is je te richten op het ‘proces’. Zorg voor duidelijke procesdoelstellingen en maak daarvan jouw leidraad!

Een tweede belangrijk gevaar van ‘doelstellingen’ is dat men zich steeds gaat focussen op ‘wat niet is’ of ‘wat nog niet is’. Deze focus op het ‘niet hebben’ is voor velen van ons zeer confronterend. Dit in combinatie met de virtuele facebook wereld (fakebook), zorgt ervoor dat veel mensen zich bijzonder ongelukkig voelen… Voor een aantal wordt de druk zelfs zo groot dat ze volledig onderuit gaan.

Vandaar belangrijk om dagelijks even stil te staan bij ‘wat je hebt’, hier dankbaar voor te zijn en vanuit deze dankbaarheid nieuwe doelen te stellen. Een evenwichtige focus op ‘wat je hebt’, ‘wat er is’ en ‘wat er (nog) niet is’, is een bepalende factor voor een tevreden en gelukkig leven.

Leer werken met procesdoelstellingen en zorg ervoor dat in dit proces dagelijks ruimte/tijd wordt gemaakt voor een dankbaar terugblikken op ‘wat er reeds is’ of ‘wat je reeds hebt’!

Succes!

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page